was successfully added to your cart.

3D Streetpainters fleuren Stadshart op

Tijdens LelySTART 2014, dat op 12, 13 en 14 september plaatsvindt, voorzien professionele 3D streetpainters het Stadshart van Lelystad weer van indrukwekkende schilderingen. Het team van Planet Streetpainting bestaat uit mannen en vrouwen uit Mexico, de Verenigde Staten, Italië, Bosnië en Duitsland.

Het maken van de schilderingen is een vak apart. ‘Het draait allemaal om optische illusie’, vertelt Peter Westerink, directeur van Planet Streetpainting. Voor het Agora Theater, waar de inmiddels vervaagde schildering van De Nieuwe Wildernis te vinden is, zal een nieuwe blikvanger gemaakt worden. Het kunstwerk wordt gemaakt door een ladiesteam, een bijzondere verschijning.

‘Elders in het Stadshart gaan streetpainters ‘oldschool’ aan de slag met stoepkrijt en er is een speciale talentzone. Hier krijgen jonge talenten de kans om te laten zien wat zij kunnen. Het thema van dit jaar is ‘op reis’ en sluit aan op het thema van de Open Monumentendag.

Lelystad, waar drie jaar geleden het eerste 3D streetpainting event van de wereld werd georganiseerd, ontpopte zich de afgelopen jaren tot streetpaintstad van Nederland. In 2013 werd de 140 meter lange schildering van De Nieuwe Wildernis beloond met een vermelding in het Guinnes Book of Records. Het was de langste 3D streetpainting ter wereld.

‘Het record is inmiddels verbroken door Chinese streetpainters’, zegt Westerink. ‘Dat geeft niet. Records zijn er om te breken’, lacht hij. ‘We gaan ook tijdens deze editie van LelySTART fanatiek aan de slag om bijzondere eyecatchers te maken. Ons doel is om streetpainting aan een zo breed mogelijk publiek te laten zien. We hebben er veel zin in!’

Het 3D Streetpainting Event is een van de publiekstrekkers van LelySTART. Ook de Kubus is dit jaar weer aangehaakt. Onder leiding van kunstenaar/docent Peter Hartwig gaat een groep Lelystedelingen op het Stadhuisplein zelf een 3D streetpaint maken. ‘Vanaf de start van 3D in Lelystad ben ik daar als cultuurscout bij betrokken. Ik zie 3D als een mooi middel om mensen samen te brengen en te laten werken aan iets waar ze trots op kunnen zijn. Daarnaast fleuren ze ook de wijk op. Vanuit Kubus zijn inmiddels twee docenten opgeleid om 3D kunstwerken in de wijken te kunnen blijven maken’, aldus Kubus cultuurscout Martin Kamphuis.

LelySTART is de traditionele opening van het culturele seizoen in Lelystad en vindt dit jaar plaats op 12, 13 en 14 september. Het festival wordt georganiseerd door Agora Theater, Kubus, Poppodium Underground, FlevoMeer Bibliotheek en City Marketing Lelystad. De optredens vinden plaats op het LelySTART festivalterrein, naast het Agora Theater. Op www.lelystart.nl vind je het gehele programma van LelySTART.