Gastentoer

Een Gastentoer is een laagdrempelige en verrassende manier om Lelystad te ontdekken. In een luxe touringcar wordt heel Lelystad aan je voorgesteld. En omdat de Gastentoers Lelystad worden georganiseerd door City Marketing Lelystad kunnen de kosten laag blijven. Dus voor de prijs hoef je het niet te laten!

Tijdens de Gastentoer vertelt één van de diverse gidsen over de stad. De gidsen hebben een gevarieerde achtergrond maar ze hebben gemeen dat u veel over Lelystad hebben te vertellen. Wanneer je een Gastentoer aanvraagt, wordt deze door City Marketing Lelystad bevestigd en wordt er een gids toegewezen. Heb je zelf een voorkeur, dan mag je dat natuurlijk ook doorgeven. De gereserveerde gids neemt in de week van de toer contact op om specifieke wensen te bespreken.

Download de folder

Kosten

De Gastentoer kun je boeken vanaf 10 personen. De kosten voor een Gastentoer zijn €30 per bus en aanvullend €2,50 per persoon. In één bus kunnen maximaal 50 personen.

Boeken

Om een Gastentoer te boeken kun je City Marketing Lelystad bellen op 0320 – 262404 of je kan het digitale aanmeldingsformulier invullen en versturen.

Nieuwe inwoners maken kennis met Lelystad foto"Fotostudio Wierd"Foto: Fotostudio Wierd

Gidsen

Cisca Kuipers

Sinds december 1997 wonen wij in Lelystad, dat is ons vanaf de eerste dag heel goed bevallen. Ik kom uit Utrecht waar mijn man en ik een verffabriek, glashandel hebben gehad. Naar 30 jaar als ondernemers te hebben gewerkt zijn we naar Lelystad verhuisd. In 1998 ben ik gaan werken als receptioniste-telefoniste bij een grafische drukkerij in Lelystad tot ik in de VUT mocht in juli 2011 . Ik doe vrijwilligers werk als trouwdame op de Bataviawerf en ook begeleid ik groepen op vakantie. Als ZZP ben ik hostess/gastvrouw bij evenementen, congressen en seminars. Als stadsgids werken lijkt me erg leuk en daarom heb ik mij in september aangemeld.

Dam Backer

Woont sinds 1968 in Lelystad en vestigde zich daar als tandarts omdat dat zo avontuurlijk was. Hij had altijd het idee er nooit meer weg te gaan en was vervolgens veertig jaar lang op reis. Pas nu, en nu als ‘schrijver’, komt hij een beetje tot rust lijkt het. Hij heeft de gehele geschiedenis van de stad meegemaakt en er actief in geparticipeerd. Het dynamische van Lelystad heeft hem altijd aangesproken en daarover kan hij smakelijk vertellen met veel anekdotes.

Gerard Beense

Gerard Beense (20-12-1946), geboren in Amsterdam. Sinds 1978 woonachtig in Lelystad. Heeft naast zijn reguliere werkzaamheden bij een grote Nederlandse bankinstelling jarenlang artikelen geschreven voor diverse kranten in Westfriesland en Lelystadse kranten als Prive naar Prive en Het Flevolands Nieuwsblad. Eerste Stadsdichter van Lelystad en initiator van de Nationale Stadsdichtersdag in Lelystad. Auteur van verschillende dichtbundels en samensteller van enkele jaarlijks uitgegeven Stadsdichtersbundels. Oprichter van de Lelystadse dichterskring De Dijkdichters en enthousiast promotor van Lelystad als uiterst aantrekkelijke woonplaats.

Henk van Heerde

Henk werkte in 1972 al voor het eerst in Lelystad als toezichthouder bij de bouw van Crematorium Olandhorst Daarna bij vele projecten in het land i.o.v ing. & arch. Buro Postma Later toezicht en bouw begeleiding voor Johan Matser BV oa. Winkelcentra Harlingen, Drachten en Lelystad Gordiaan. Hierna werkzaam bij woning corporatie de Opdacht en Centrada als hoofd toezicht houder en bouw begeleider grootschalige bouwprojecten, nieuwbouw , onderhoud- renovatie en wijk upgrading. Sinds 2008 genieten we van VUT. Reizen, korte hotel vakanties, toeren met cabrio, fietsen, zwemmen etc. Henk heeft in avond uren en vrije tijd veel kerke werk gedaan. Is nog voorzitter van Dorcas Lelystad, Voorzitter identiteitscommissie Colorite de Hoven, geeft nog cath.aan gehandicapten en is vrijwilliger/gids voor Lelystad geeft Lucht, neemt deel in Lelystad Panel, en is en blijft graag op de hoogte van alles wat er in en om onze stad gebeurt.

Jan de Vries

Gedurende mijn werkzame periode (43 jaar) werkte ik o.a. in de ambachtelijke en industrieele banketbakkerij, de pluimvee vleesverwerkende industrie. En 10 jaar als vaktechnisch adviseur voor een groep van 100 ambachtelijke banketbakkers verspreid door heel Nederland. De laatste 18 jaar als mede uitvoerder van het La Place concept binnen Vroom & Dreesmann warenhuizen (op het hoofdkantoor) en verantwoordelijk voor alles wat met “zoet” te maken had. Hoef niet meer te werken sinds 2003 Doe vanaf die tijd vrijwilligerswerk binnen de wijk waar ik woon / het Nederlands Bakkerijmuseum te Hattem / voor PUM (zie www.PUM.nl) / Lelystad gids etc. Geboren 12-02-1945 te Heemstede en gehuwd, heb 2 kinderen en 5 kleinkinderen (alles woont in Lelystad) Ben sinds 1978 woonachtig in LELYSTAD en woon / leef hier sinds die tijd met veel plezier!!!

Jan Heida

geb.1941 in Weststellingwerf Oldelamer melkveehouder van 1965 tot 1971 Van af 1970 tot 2006 tot melkveebedrijf aan de visvijverweg Lelystad 1987—2006 Yoghurt productie op boerderij 1997—2006 exploitatie 2 windmolens. Van af jan. 2007 wonen in de stad Bestuurlijk actief geweest: Landbouw voorlichting melkveehouderij, Coöperatieve zuivel en Coöperatieve aan en verkoop Hobby’s nu: op reis buitenland en speciaal boeren bezoeken.

Jan Klein Swormink

Geboren 02-08-1936 te Diepenveen.Sedert 1962 woonachtig in Flevoland.Eerst pionier bij de RIJP ,daarna akkerbouwer aan de vogelweg gem. Lelystad.

Kees Bakker

Vanaf 1974 werkzaam en sinds 1976 woonachtig in Lelystad. Van 1974 tot 2005 werkzaam geweest op de SGL, als docent geschiedenis en conrector. Sinds 2005 eigenaar van het bedrijf Onderwijscentrum Lelystad. Dit bedrijf verzorgt opleidingen en trainingen voor bedrijven en particulieren. Daarnaast werkzaam als fotograaf, gespecialiseerd in het fotograferen van mensen.

Loek Kuijpers

geboren en opgegroeid in Amsterdam, woon vanaf 1974 in Lelystad. Getrouwd en 2 uitwonende kinderen. Na 9 jaar als fotograaf te hebben gewerkt ben ik in 1977 bij de brandweer Amsterdam gaan werken. Div. functies bekleed, zoals hoofd opleiding en Training, Hoofd Repressie en Adviseur, in 2010 met pensioen gegaan. In Lelystad ben ik 18 jaar bestuurslid van de Lawn Tennis Vereniging Lelystad (LTVL) en thans voorzitter. van 1989 bestuurslid PvdA Lelystad van 1998 tot 2002 raadslid in de gemeenteraad. Voorzitter Participatieplatform WWB Voorzitter KWF afd. Lelystad.

Maarten Schonk

Vanaf 1972 betrokken bij de ontwikkeling van Lelystad en Almere. Gedurende ruim 13 jaar werkzaam bij de R.IJ.P. als sociaal wetenschappelijk onderzoeker en nauw betrokken bij de planning van voorzieningen in beide steden. Vanaf de instelling van de provincie Flevoland in 1986 daar aan het werk als beleidsadviseur voor verschillende takken van sport zoals musea, archeologie, ouderenzorg en gehandicaptenzorg. In 1999 heb ik gewerkt als strategisch beleidsadviseur bij een grote zorginstelling in Almere. Ook in mijn vrije tijd heb ik allerlei bestuursfuncties vervuld in Lelystad, zoals bij de opzet van nieuwe peuterspeelzalen, bij het basisonderwijs en de bij realisering van een verpleeghuis. Sinds mijn pensionering ben ik vrijwilliger bij Nieuw Land en voorzitter van de Lelystadse fotoclub (LFC) Verder vervul ik nog enkele bestuurs- en adviserende functies in de gezondheidszorg en ouderenzorg.

Nellie Struiwig

Als 65+ gestopt met mijn zeilbotenverhuurbedrijf. Sedert 1985 heb ik kajuitzeiljachten 28 – 48 ft zonder schipper, verhuurd vanuit de Flevo Marina. Reizen op maat organiseer ik nog steeds naar speciale bestemmingen, zoals bijvoorbeeld, De noordpool, Groenland, De Falklands, Antarctica. Galapagos …. mijn laatste opdracht tot nu toe was een vliegende safari in Botswana. Zelf heb ik ook diverse grotere reizen gemaakt en heb daarbij genoten van de uitleg van vele gidsen. Lelystad is een interessante stad en daar vertel ik graag over.

Roelof Hartman

Woont sinds 1968 in Lelystad. We hoorden bij de eerste 1000 inwoners van Lelystad. Opleiding: Weg- en Waterbouwkunde Werkte 12 jaar als opzichter/projectleider bij de Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders, aan de ontwikkeling van de stad. Daarna 25 jaar bij de gemeente Lelystad als Projectleider/Chef uitvoering ook weer aan Het bouwrijpmaken en afwerken van woongebieden. Inmiddels 7 jaar VUT en gepensioneerd. Kende de stad tot vóór zeven jaar als m’n broekzak. Hobby: Huis en Tuin

Simon van Erk

Ik ben 67 jaar (2011), gehuwd en woon sedert 1978 in Lelystad. Ik werkte enkele jaren bij Rijkswaterstaat en de Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders in Lelystad en vervolgens meer dan 20 jaar in diverse (management) functies bij de gemeente Almere. Daarnaast werkte ik 18 jaar als parttime docent in het technisch beroepsonderwijs in Amsterdam. Per 1 februari 2006 heb ik mijn dagbaan met FPU verlaten. Daarnaast maak ik sinds 1998 voor de VVD deel uit van de gemeenteraad van Lelystad. Ik ben vicefractievoorzitter, plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad en voorzitter van de agendacommissie die de raadsbijeenkomsten organiseert. Binnen de fractie ben ik eerst verantwoordelijk voor o.m. de portefeuilles Ruimtelijke ordening, Stadsontwikkeling en Economische zaken en Toerisme. Om onze mooie stad te helpen promoten ben ik in 2010 toegetreden tot de gidsengroep die de gastentoers begeleidt.

Sipke de Jong

Woonachtig in Lelystad vanaf mei 1968 Van 1964 t/m 1986 gewerkt bij de wetenschappelijke afdeling (waterhuishouding; waterkwaliteit; milieutechniek) van de Rijksdienst v/d IJsselmeerpolders. Van 1986 t/m febr.2005 werkzaam bij de afdeling Milieu en Water bij Provincie Flevoland.

Willem Landman

Op 18 juli 2011 was ik 50 jaar getrouwd met Willemina Catharina van Beek. Wij wonen sinds november 1975 in Lelystad Ruim 40 jaar heb ik gewerkt bij diverse onderdelen van het Ministerie van Landbouw en Visserij. Laatst in de functie van Hoofd Algemene Zaken bij Onderzoekinstituten op het gebied van de Veehouderij aan de Runderweg in Lelystad.