Alpari World Match Racing Tour definitief naar Lelystad

Na jarenlange voorbereiding is het dan eindelijk definitief. Van 24 tot 28 september 2014 staat Lelystad volledig in het teken van watersport. Matchracing, side events en vooral heel veel gezelligheid. Dit werd vandaag bevestigd door Batavia Sailing Center, licentiehouder voor een periode van vijf jaar van de Dutch Match Cup als één van de wedstrijden uit het circuit van de Alpari World Match Racing Tour.

Het evenement lijkt in de eerste plaats puur een zeilwedstrijd. Natuurlijk is het dat primair ook. Gedurende de week racen in totaal twaalf teams om de beurt tegen elkaar om uiteindelijk op zondag tot een spectaculaire finale te komen. Het concept van matchracing is eigenlijk heel simpel. Twee teams racen zo snel mogelijk naar een boei om vervolgens zo snel mogelijk weer terug te racen. Hierdoor is matchracen een ontzettend bezoekersvriendelijke sport. “De wedstrijdbaan ligt vlak voor de haven, langs de Saerdam, dus de wedstrijden zijn goed te volgen voor het publiek. De wedstrijden, er zijn er vele per dag, duren kort – zo’n twaalf minuten – en het team dat als eerste over de finish komt is winnaar. Niet echt ingewikkeld dus, je zou op de uitslagen kunnen wedden. Om de finale te halen moet een team dus zo veel mogelijk van die wedstrijdjes winnen”, aldus Joop van Diest, directeur Batavia Sailing Center en licentiehouder van de Dutch Match Cup.

De Dutch Match Cup is echter veel meer dan een zeilwedstrijd. Het evenement is voor Lelystad een uitgelezen kans om zichzelf verder te profileren als watersportstad. Met een kustlijn van maar liefst zeventien kilometer lang, vijf jachthavens, meer dan drieduizend ligplaatsen voor zeil- en motorjachten en diverse stranden is Lelystad een echte watersportstad. Door het aantrekken van de Dutch Match Cup wordt deze positie zowel nationaal als internationaal verstevigd. Lelystad Watersportstad is niet voor niets een belangrijk thema voor de stad. Het echte belang is het economisch belang. Toen begin april bekend werd dat de Provincie geen subsidie verleende aan het evenement heeft het gemeentebestuur besloten met een extra garantstelling de realisatie toch mogelijk te maken. De afgelopen tijd hebben steeds meer grote partners zich gemeld die interesse hebben in de Dutch Match Cup.

De economische potentie van de Dutch Match Cup is van essentieel belang voor Lelystad. Het evenement zit vol met mogelijkheden voor het Lelystadse bedrijfsleven. Een van de doelen is connecties te maken tussen Lelystadse bedrijven en mogelijke klanten. Lelystadse bedrijven kunnen zich laten zien in een evenement dat in 180 landen wereldwijd op TV wordt uitgezonden. Daarnaast is het doel potentiële vestigingen en ontwikkelaars naar Lelystad te trekken. Ook hierbij speelt de ruime (inter)nationale tv-zendtijd en bijkomende exposure een grote rol. “Iedereen denkt bij de Dutch Match Cup aan zeilen. Maar zeilen is een middel om onze bedrijven exposure te bieden en om investeerders naar de stad te trekken. Daarom ben ook ik blij dat we los kunnen”, aldus wethouder Jop Fackeldey.

In eerste instantie ligt de focus op het huidige jaar, maar de licentie is meerjarig overeengekomen. Dit betekent ook dat het evenement zich op economisch vlak verder kan door ontwikkelen in de loop der jaren. Gezamenlijk werken Batavia Sailing Center, Bedrijfskring Lelystad, gemeente Lelystad, City Marketing Lelystad, Sportbedrijf Lelystad en een aantal bedrijven momenteel hard aan een economisch side event dat deze contactmogelijkheden invulling geeft.

Daarnaast zijn er gedurende de hele week in Bataviahaven allerlei activiteiten die van de Dutch Match Cup een echt (watersport)feestje gaan maken. Er worden bijvoorbeeld door de hele week verschillende activiteiten voor kinderen georganiseerd. Houd voor updates en meer informatie over het programma www.dutchmatchcup.com in de gaten.

Fotocredits: Dutch Match Cup