Bataviahaven verwelkomt ‘Yvette en de Engelandvaarders’

By 26 maart 2014Geen categorie, Watersport
n Lelystad (foto: Jasper Pluim)

Vrijdag 28 maart is de Bataviahaven in Lelystad het decor van een documentaire over een heldhaftige overtocht van vijf Engelandvaarders en hun bootje Yvette. ‘Yvette en de Engelandvaarders’ wordt in mei uitgezonden op Fox/National Geographic.

In 1943 voeren zij in het holst van de nacht de rivier af, langs de Duitse verdedigingslinie, de zee op naar Engeland. Om een beeld te krijgen van overtocht in het bootje en om in de huid te kruipen van de Engelandvaarders, wordt de overtocht in 2014 overgedaan met een replica.

De crew bestaat uit 14 personen, waarvan 5 acteurs. Zij zullen met hun Yvette door de golven van het uitgestrekte Markermeer varen. De productie van de documentaire koos voor de Bataviahaven als uitvalsbasis omdat je met een boot vanuit deze haven snel op open water zit en de haven van alle gemakken is voorzien.

De documentaire is een initiatief van de Telegraaf Vaarkrant. Joop van Diest, directeur Stichting Bataviahaven: ‘De Telegraaf is een goede partner van Bataviahaven. Wij ontvangen de filmcrew dus met open armen.’

Bataviahaven wordt steeds meer een bestemmingshaven. ‘Naast de perfecte sanitaire voorzieningen en adembenemende zonsondergangen leggen steeds meer mensen hun boot aan vanwege Batavia Stad Fashion Outlet, de Bataviawerf, Museum Nieuw Land en de Oostvaardersplassen. Ook de groei van horeca aan de haven is een positieve ontwikkeling’, laat Van Diest weten.