Dutch Match Cup kijkt terug op een geslaagde eerste editie

By 1 oktober 2014Evenement, Watersport

Na vijf dagen genieten zit de eerste editie van de Dutch Match Cup erop . Het was een editie met een spannende eindstrijd in de halve en hele finales, de uiteindelijke winst gaat naar Taylor Canfield met zijn team US One. De eerste dagen was er goed zeilweer met spectaculaire wedstrijden. In het weekend was de wind wat gaan liggen waardoor het moeilijk en daardoor tactisch zeilen was. De zon maakte het in het weekend ontzettend aangenaam voor de rest van het programma op de kant.

Het is Taylor Canfield met zijn team US One die geschiedenis schrijft door de allereerste editie van de Dutch Match Cup te winnen. ‘Het voelt ontzettend goed om hier te winnen en Ian Williams te verslaan in de finale’, aldus een uitgelaten Canfield die nu op een tweede plaats staat in de seizoensresultaten. Ian Williams, die momenteel in de seizoensresultaten van de Alpari World Match Racing Tour eerste staat, nam het in de finale op tegen Canfield, de regerende wereldkampioen. De finale was snel gevaren, twee races waren genoeg voor Canfield om de titel te pakken. ‘Het was aan het einde nog even spannend met Williams die voor lag. Maar door de lichte windcondities kan iedere fout die je maakt cruciaal zijn. En Williams maakte een fout waardoor wij de leiding over konden nemen’, vertelt Canfield. Williams is logischerwijs minder gelukkig. ‘We zijn enorm teleurgesteld dat we verloren in de finale. Maar het lukt ons wel steeds om in de finales terecht te komen, dus dit gaan we zeker doorzetten richting Bermuda.’

Er stonden zondagmiddag veel mensen op de muur in Bataviahaven om te kijken naar de finale en de kleine finale. De totale bezoekersaantallen zijn nog niet bekend, hiervoor is onderzoeksbureau Kiekendief Perspectief ingeschakeld. Van een aantal specifieke programma onderdelen is al wel een inschatting gemaakt, op basis van bijvoorbeeld inschrijvingen. Vooral de kinderactiviteiten zijn gedurende de hele week erg goed bezocht. De hele week was er een Waterpret programma waarbij kinderen konden leren zeilen, kanoën en surfen. In het weekend werd dit programma onderdeel uitgebreid met een mini Dutch Match Cup met radiografisch bestuurbare bootjes. In het weekend was er ook een sport en speelplein. Hier stonden allerlei verschillende activiteiten gebundeld tot één plein. Een mobiele kartbaan, rolstoelbasketbal, touwtje springen, klimtoren, bubbelbal, panna-kooi, springkussens en ga zo maar door. Deze twee programma onderdelen bij elkaar behaalde in totaal een bezoekersaantal van 2000 kinderen. Voor een eerste keer is dit een prima opkomst. Vooral de reacties waren heel erg leuk. ‘Volgend jaar zijn we er zeker weer’, aldus een enthousiaste ouder. Doordeweeks konden scholen zich inschrijven voor het Waterpret programma, dit zat op een gegeven moment zo vol dat er geen nieuwe scholen meer bij konden. ‘Dit is een mooi vooruitzicht voor volgend jaar’, vertelt een tevreden Arend Neuteboom van Sportbedrijf Lelystad. Met ondersteuning van CIOS Heerenveen-Leeuwarden organiseerde Sportbedrijf Lelystad de kinderactiviteiten.

 

Gedurende de week waren er nog vele andere activiteiten. Zo was er vrijdag Bataviahaven Culinair waarbij de restaurants in Bataviahaven vol zaten. Bezoekers genoten van een speciale Dutch Match Cup menu kaart en live muziek. Zaterdagavond stond in het teken van muziek met MaxFun Music. Sharon Doorson, Charly Luske, Krystl en The Boston Tea Party kwamen naar Lelystad om de Bataviahaven plat te spelen. Verder was er ook nog een burendag bijeenkomst en organiseerde verschillende partners hun eigen netwerk bijeenkomst. Een belangrijk voorbeeld hiervan zijn de economische netwerk evenementen van de gemeente Lelystad. Ruim 400 ondernemers kwamen in totaal naar Bataviahaven, hieronder waren bekende gezichten uit Lelystad maar ook nieuwe gezichten van ver daarbuiten. ‘We zijn ontzettend blij met de opkomst en hebben vertrouwen in wat het uiteindelijk oplevert’, aldus een tevreden Jop Fackeldey, wethouder Economische Zaken.

Tijdens de prijsuitreiking aan het einde van de zondagmiddag waren alle belangrijke gasten aanwezig. Zowel de winnaar van de kleine finale David Gilmour, de verliezend finalist Ian Williams en winnaar Taylor Canfield waren aanwezig, uiteraard allemaal bijgestaan door de rest van hun team. Ook James Pleasance, directeur Alpari World Match Racing Tour, Joop van Diest, directeur Dutch Match Cup, Margreet Horselenberg, burgemeester Lelystad en Jop Fackeldey wethouder Lelystad waren hierbij aanwezig. James Pleasance, directeur van de Alpari World Match Racing Tour, is heel blij dit Nederlandse evenement aan de tour toe te mogen voegen. ‘We willen de organisatie van de Dutch Match Cup enorm bedanken voor wat ze hier neer hebben gezet. Het was een fantastische week die zonder Joop van Diest niet mogelijk was geweest.’ Joop van Diest, directeur van de Dutch Match Cup, neemt daarop het woord over. ‘Ik ben een beetje emotioneel, nu pas realiseer ik me dat het is gelukt. Ik wil ook James en zijn fantastische team bedanken voor alle hulp om dit evenement tot een succes te maken.’