Eerste dag Dutch Match Cup: nat maar geslaagd

By 25 september 2014Evenement, Watersport

Vandaag was de eerste dag van de Dutch Match Cup 2014. Ondanks de heftige regenbuien was het erg succesvol. De eerste round robins zijn gevaren, de eerste scholen zijn langs geweest en de eerste beelden zijn de wereld in.

Voor sommigen begon de dag al vroeg. Als onderdeel van de Ducth Match Cup vetrokken vanochtend 07:00 uur de 93 deelnemers van de 200 Myls solo. Dit is echter iets heel anders dan de matchraces die centraal staan tijdens Dutch Match Cup. De matchzeilers zeilen een tigtal korte banen van ruim een kwartier en de solozeilers zeilen één baan van 200 mijl over een aantal dagen.

Om 10:00 uur vanochtend begonnen de eerste matchraces. Er zijn 6 flights gevaren en 3 teams zijn ongeslagen gebleven. Het is de bekende top 3 van de seizoensresultaten: Ian Williams, Mathieu Richard en Taylor Canfield. Voor het Nederlandse vrouwenteam was het een minder geslaagde dag, momenteel staan zij samen met twee andere teams onderaan. “Wij zijn heel blij dat we deel uit mogen maken van dit evenement. Dit team bestaat pas sinds afgelopen voorjaar, en nu mogen we zeilen tegen deze topzeilers. Ook denk ik dat we het onze tegenstanders hier en daar best lastig hebben gemaakt. Helaas hebben we onszelf nog niet kunnen belonen,” legt Klaartje Zuiderbaan uit tijdens de persconferentie. Om 14:30 uur vond de eerste persconferentie van Dutch Match Cup plaats. Dit waren pas de eerste races maar desondanks was de persconferentie al goed bezocht.

Na de persconferentie was het tijd voor de zogeheten ‘Pro Am Race’, een zeiltocht op een Lemsteraak. Hiervoor stelde Rederij Karakter in samenwerking met Dirk Blom Lemsteraken een 7-tal aken beschikbaar. Relaties van Dutch Match Cup gingen samen met de Tour Card Holders als bemanning mee op deze typisch Nederlandse boten. De zeilers vonden het een erg bijzondere ervaring. Normaal gesproken zeilen ze in veel kleinere boten, zeilen in deze boten was dan ook gelijk een stuk zwaarder.

In totaal hebben ruim 80 scholieren uit Lelystad vandaag Bataviahaven bezocht. Hier leerden zij surfen, kanoën en zeilen. Volgens de begeleiders van deze lessen was het een groot succes. ‘Ondanks de regen waren de kinderen enthousiast en deden ze leuk mee. Vooral bij het zeilen zag je dat sommige kinderen er goed gevoel voor hadden en snel leerden. De kinderen hielpen elkaar ook heel goed. Als iemand het niet begreep stapte een ander kind de boot in om het samen te doen’, aldus de begeleiders van Sportbedrijf Lelystad en CIOS Heerenveen-Leeuwarden.

Om 19:00 uur was de officiële opening, gedaan door loco burgemeester Jop Fackeldey. ‘Ik voel me vereerd dat ik het officiële startschot voor dit evenement mag geven. Naast dat het een prachtig zeilevenement is met leuke side events zoals MaxFun Music zaterdag is het ook een unieke kans voor de stad om haar kwaliteiten te laten zien. Met deze prachtlocatie kunnen we mensen tot ver buiten Nederland laten zien wat Lelystad te bieden heeft‘, aldus loco burgemeester Fackeldey.

Morgen worden er nog meer Round Robins gevaren. Ook staat het waterpret programma, begeleid door Sportbedrijf Lelystad en CIOS Heerenveen-Leeuwarden, weer op het programma. Groot verschil met vandaag is dat het morgen vrije inloop is. Vandaag konden scholen zich per klas inschrijven, morgen kunnen alle kinderen zich los inschrijven. Morgen rond 17:30 uur vindt de persconferentie plaats en worden de zeilers weer geïnterviewd.

Foto: Esther Snoeck