Flevoland maakt landelijk fietsnetwerk compleet

By 14 maart 2014Vrije tijd
Voltooiing-fietsknooppunten-02-FotostudioWierd

Het landelijke fietsknooppuntennetwerk is compleet. De laatste ontbrekende puzzelstukjes zijn gelegd in Flevoland. Door een financiële bijdrage van provincie Flevoland, aanvullend op de eigen investering, hebben drie Flevolandse gemeenten de laatste ‘witte vlekken’ van dit recreatieve fietsroutesysteem  ingevuld. De voltooiing van het netwerk werd vrijdag 14 maart gevierd met een symbolische handeling door de wethouders toerisme&recreatie van de gemeenten Dronten, Lelystad en Zeewolde onder toeziend oog van Flevolands gedeputeerde Jan-Nico Appelman.Het knooppuntennetwerk is ontwikkeld voor de recreatieve fietser. Nederland is het enige land waar dit systeem – waarbij je fietst van knooppunt naar knooppunt – volledig is doorgevoerd. Met de voltooiing van het knooppuntennetwerk zijn er nu twee landelijke netwerken die elkaar aanvullen: de lange afstandsroutes (LF)  voor fietsvakanties door heel Nederland en de knooppunten voor dagtochten. Bij de totstandkoming van het netwerk heeft de Stichting Landelijk Fietsplatform een sleutelrol vervuld. De landelijke kaart met het volledige knooppuntennetwerk, straks inclusief de nieuwe Flevolandse knooppunten, is onder andere te zien op www.nederlandfietsland.nl.  Naar verwachting zijn de nieuwe knooppunten vanaf april 2014 op de landelijke digitale kaart ingetekend. Recreatieve fietsers die Flevoland willen ontdekken, kunnen dan thuis vanachter de computer, laptop of tablet, een bij hun interesses aansluitende tocht uitstippelen.

Flevoland: ‘Avontuurlijk dichtbij’

Flevoland heeft veel te bieden. Niet voor niets voert Toerisme Flevoland campagne met de slogan ‘Flevoland. Avontuurlijk dichtbij’.  Met de aansluiting op het landelijke knooppuntennetwerk is een ontdekkingstocht door ‘het nieuwe land’ nog makkelijker te maken.  De fietstocht kan in het nieuw aangesloten fietsnetwerk gaan langs natuur (‘De Nieuwe Wildernis’, het Horsterwold en Hulkesteinse bos als ‘European destinations of excellence’), shopping centres (o.a. Batavia Stad Fashion Outlet),  dagattracties (Walibi, Aviodrome) , stranden (Veluwerandmeren), musea (‘Nieuw Land Erfgoed’, Bataviawerf), historisch erfgoed (werkeiland Lelystad Haven), of langs allerlei culturele of architectonische bezienswaardigheden (landschapskunstwerken zoals observatorium Robert Morris en ‘De Hurkende Man’).

Kaarten

Wat er allemaal te zien en te beleven is langs het knooppuntennetwerk, tonen de nieuw aangesloten gemeenten op de lokale websites van de VVV (www.vvvdronten.nl; www.vvvlelystad.nl www.vvvzeewolde.nl ) en op www.ookflevoland.nl . Bovendien heeft elke gemeente van het routenetwerk een kaart  gemaakt. Op de achterzijde van elke kaart staat informatie van de belangrijkste bezienswaardigheden en toeristische attracties die elke gemeente rijk is.

Gedrukte kaarten van het nieuw aangelegde netwerksysteem in Dronten, Lelystad en Zeewolde zijn gratis verkrijgbaar bij de lokale VVV-winkels en kantoren.

Zie ook http://www.vvvlelystad.nl/zien-en-doen/fiets-en-wandelroutes