Klaartje Zuiderbaan wint Batavia Stad NK Match Racing 2014

By 10 mei 2014Evenement, Watersport

Lelystad, 10 mei 2014 – Eerder dan verwacht is er een nieuwe Nederlands Kampioen Match Racing. Klaartje Zuiderbaan is vandaag met haar team in Lelystad Nederlands Kampioen Match Racing 2014 geworden in de derde editie van het Batavia Stad NK Match Racing. Het winnende team bestond naast Zuiderbaan uit Marieke Poule, Milah Wouters, Sanne Akkerman, Nynke Plaatsman, Dominique Ampe en Marije Kampen. Zij wonnen de finale met 2 – 1 van team ‘Matchallenge’ (schipper Frans Hin).

Turbulent verloop

Patrick Jansen, Centre Manager van hoofdsponsor Batavia Stad Fashion Outlet vat samen: “Het was een kort maar krachtig weekend. Jammer dat het weer niet heeft geholpen. Desondanks hebben we vandaag geweldig mooie wedstrijden gezien en was het match racing op het scherpst van de snede”.

Na een onstuimige vrijdag met teveel wind om te kunnen match racen, begon de zaterdag gelukkig een stuk beter. Het zag er weliswaar grijs uit en er viel de nodige regen, maar de wind was met zo’n 15 tot 18 knopen prima om het wedstrijdprogramma te hervatten. Stipt om 9.30 uur klonk het eerste startschot. Het doel vandaag was om in elk geval een complete ‘Round Robin’ te varen. Aan het begin van de middag moest Team DMTRA van schipper Dirk Jan Korpershoek helaas opgeven, omdat een van de teamleden geblesseerd raakte.

Na regen heel even zonneschijn

Voor zondag wordt er dusdanig veel wind voorspelt, dat besloten werd om na de Round Robin meteen door te gaan met de halve finales en de finales. De omstandigheden aan boord werden lastiger, want alles was nat geregend. Zo bleven de spinakers bijvoorbeeld snel aan de mast plakken. Uiteindelijk werd de ‘kleine’ finale gezeild door team Van der Heijden (Gert van der Heijden) tegen de Flying Cloggies (Jeroen den Boer). Team Van der Heijden won met slechts één bootlengte voorsprong en behaalde daarmee de derde plaats. De ‘grote’ finale ging vervolgens tussen Klaartje Zuiderbaan en team ‘Matchallenge’ (Frans Hin). Dit werd een echte nek-aan-nek race. Bij een 1-1 tussenstand begon de wind echter weer aan te trekken, waardoor er voor de allerlaatste, beslissende race nog een rif moest worden gezet in het grootzeil en er werd besloten dat de spinaker niet meer gebruikt werd. Tijdens deze laatste wedstrijd brak de zon nog even door, en scheen Klaartje Zuiderbaan bij toen zij met slechts een meter voorsprong over de finishlijn kwam en daarmee het Nederlands Kampioen Match Racing 2014 op haar naam schreef.

Het maximale uit de dag gehaald

“Vandaag hebben we alles benut wat er in de dag zat. We waren al vroeg het water op en hebben letterlijk door gezeild totdat het qua weer niet meer mogelijk was. De finale had geen kwartier langer moeten duren, want dan hadden we het niet af kunnen maken”, aldus Roy Heiner, Race Director van het evenement. “Wij zijn onze hoofdsponsor Batavia Stad Fashion Outlet heel dankbaar voor hun ondersteuning. Zonder hen hadden we het Nederlands Kampioenschap Match Racing nooit op deze manier kunnen organiseren. En natuurlijk zijn wij ook City Marketing Lelystad zeer erkentelijk voor wat zij bijdragen”.

Eindklassement

De einduitslag van het Batavia Stad NK Match Racing 2014 is als volgt:
1. Team Klaartje Zuiderbaan
2. Matchallenge (Frans Hin)
3. Team Van der Heijden (Gert van der Heijden)
4. Flying Cloggies (Jeroen den Boer)
5. Heizkörper Sailing Team (Lars Hueckstaedt)
6. She Sails (Fettje Osinga)
7. Team DMTRA (Dirk Jan Korpershoek)
8. Hartwig Match Team (Jens Hartwig)

Watersport Experience Lelystad

Het Batavia Stad NK Match Racing maakt onderdeel uit van de zgn ‘Watersport Experience Lelystad’, die in hetzelfde weekend plaats vindt in Lelystad. Tijdens de Watersport Experience Lelystad slaan Batavia Stad Fashion Outlet, Flevo Marina, Team Heiner, Bataviawerf, Nieuwland Erfgoed Centrum, Bataviahaven botenshow, KNRM, Zeil- en trouwschip Bounty, Live Your Dream Foundation, Watersportvereniging Het Bovenwater en surfschool Paradiso de handen ineen om het watersportseizoen mooi in te luiden. Langs de hele kuststrook zijn activiteiten georganiseerd, allen gerelateerd aan de watersport.

Het Batavia Stad NK Match Racing wordt mogelijk gemaakt door de volgende partijen:

Batavia Stad Fashion Outlet

In Batavia Stad Fashion Outlet vind je alle nationale en internationale topmerken, van kids tot business fashion en van sport tot luxury brands, met 30 – 70% korting. Een unieke shopping beleving met ruim 100 winkels, cafés en restaurants, waar iedere dag iets nieuws te ontdekken is. Batavia Stad Fashion Outlet is zeven dagen per week geopend, van 10.00 tot 18.00 uur. Meer informatie en inspiratie vind je op de website www.bataviastad.nl

City Marketing Lelystad

Lelystad is rijk aan water. Met de kustlijn van zeventien kilometer aan het Marker- en IJsselmeer zijn er talloze mogelijkheden om, actief of passief, te recreëren op of aan het water. Zo telt Lelystad maar liefst vijf jachthavens met meer dan drieduizend ligplaatsen. Wat dat betreft is Lelystad een trotse waterstad en biedt ruimte voor alle mogelijke wateractiviteiten. Het Markermeer staat het gehele vaarseizoen in het teken van de watersport met o.a. nationale en internationale wedstrijden. Met vijf jachthavens is ook aan het water in Lelystad de hele zomer voldoende te beleven. Maritieme evenementen zorgen voor een ware gastvrije waterbeleving op de kade.

Watersportverbond

Het Watersportverbond vertegenwoordigt zo’n 450 watersportorganisaties en er zijn circa 100.000 sporters lid van het Watersportverbond. Daarnaast is het Verbond er ook voor de bijna 1 miljoen watersporters die buiten het verenigingsleven om van de Nederlandse waterwegen genieten. Het Watersportverbond is de nationale autoriteit voor het wedstrijdzeilen, -surfen en –kanoën. Dit op diverse niveaus en in verschillende klassen. Van de jeugd tot en met de topsporters die op internationaal niveau gaan voor de medailles.

Team Heiner

Team Heiner is gevestigd in de Flevo Marina in Lelystad, de meest noordelijke haven van Lelystad. Het is een bedrijf waar bedrijfsleven en topsport elkaar professioneel ontmoeten; de beleving staat daarbij centraal. Op unieke wijze worden de spanning en het avontuur van wedstrijdzeilen