Lelystad verbindt topsport aan bedrijfsleven

By 25 september 2014Evenement, Watersport

Voor de gemeente is de Dutch Match Cup vanuit een economisch perspectief een belangrijk evenement. Maar het is slechts één onderdeel uit een complete serie van inspanningen die de gemeente doet om Lelystad economisch aantrekkelijk te maken geeft Jop Fackeldey, wethouder van gemeente Lelystad, aan.

Voor de gemeente is het belangrijk dat bedrijven de mogelijkheden van Lelystad zien. “We hebben hier nog genoeg ruimte voor bedrijven om zich te vestigen. Het probleem is dat Lelystad nog niet voldoende op de kaart staat.” Fackeldey ziet wel dat er beweging is naar Lelystad, letterlijk. “We worden steeds beter bereikbaar, zowel met de auto als tegenwoordig met de trein. Vanaf 2017 staan de plannen voor een vliegveld ook klaar. Nu moeten de mensen en bedrijven ons alleen nog vinden.” Om in ieder geval alvast de bedrijven te stimuleren heeft de gemeente om het evenement heen twee netwerkbijeenkomsten georganiseerd. “Deze bijeenkomsten zijn voor zowel gevestigde als potentiële bedrijven. We doorlopen zo eigenlijk een heel traject om te laten zien wat de mogelijkheden in de omgeving zijn. De gevestigde bedrijven kennen deze mogelijkheden al, maar worden zo ook gestimuleerd om hierover te praten.” Met de Dutch Match Cup op de achtergrond is er zelfs de mogelijkheid om nog even het water op te gaan en dichtbij het zeilen te komen.

In principe draait het evenement natuurlijk om de topsport zeilen. Voor het toerisme is dit zeker een aantrekkelijke factor, alleen al omdat Lelystad tussen een bijzonder rijtje namen staat in de Alpari World Match Racing Tour. Chicago, waar de zeilers afgelopen weekend nog waren, Bermuda, Sopot en Maleisië sluit de rij aan het einde van de tour. Inwoners van Lelystad mogen daarom best een beetje trots zijn volgens Fackeldey. “Voor hen hebben we ook diverse wal activiteiten georganiseerd, zo is er vrijdagavond een culinaire avond, zaterdagavond is MaxFun Music en overdag zijn er allerlei leuke sportieve activiteiten. Daarbij is het natuurlijk mogelijk om heel dichtbij het zeilen te komen, wel wat anders dan de fleetwedstrijden waarbij je het wedstrijdveld ergens ver weg ziet.” Hiermee wil Fackeldey direct het belang van deze topsport in de haven aankaarten. “Lelystad is altijd een watersportstad geweest, dat bewijzen we hiermee nog eens. We willen dat vertrekkers en passanten Lelystad en de Bataviahaven ook kennen. Afgelopen zomer hebben we weer een stijging gemeten in het aantal passanten, het begin is er dus al.”

Met de Dutch Match Cup mag Fackeldey dus weer een evenement aan zijn serie toevoegen ten bate van promotie van de plaats. Of het evenement economisch een positieve invloed heeft kan hij nog niet zeggen, dit moet groeien. “We wachten eerst de komende dagen af. Met het aankondigen van het evenement, een half jaar geleden, waren de watersportbedrijven in ieder geval direct enthousiast. Andere lokale bedrijven werden enthousiast zodra ze zagen in wat voor rijtje Lelystad genoemd wordt bij de tour. Wij zijn in ieder geval blij met het evenement, en we hopen dat het Lelystad zo op de kaart zet, dat onze ingestoken financiën en inspanningen zich gaan terug betalen.”

Foto: Robert Hajduk