Michiel de Ruyter binnen twee weken al 250.000 bezoekers

By 12 februari 2015Trots, Vrije tijd

Michiel de Ruyter, de avonturenfilm over het leven van Nederlands grootste zeeheld, trekt volle zalen. Sinds de release op 29 januari in 133 bioscopen in zowel een 12+ als een 16 versie, heeft de film al 250.000 bezoekers getrokken, en staat stevig verankerd op de eerste plaats van best bezochte bioscoopfilms. Het succes is ondermeer toe te schrijven aan de zeer goede mond tot mond reclame, het feit dat men met meerdere generaties naar de 12+ versie kan, én de scholenvoorstellingen. Zo scoort de film bij de bioscoopsites 4 tot 4 ½ ster (max 5 sterren).

De Bataviawerf te Lelystad is een belangrijke partner van de film. Afgelopen zomer is de werf nauw betrokken geweest bij de opnames van de film. De werf was opnamelocatie voor interieur- en buitenscènes en het VOC-schip de Batavia werd ingezet voor de opnames van de zeeslagen.

Met Michiel de Ruyter heeft regisseur/DoP Roel Reiné, na een succesvolle periode in Hollywood, nu ook zijn eerste bioscoophit in Nederland behaald. Inmiddels is hij teruggekeerd naar de US voor twee films die hij de komende maanden regisseert. Een in Chicago en in september een film in Thailand.

Om de film epische allure mee te geven werd de Nederlandse crew bijgestaan door specialisten uit de US en Engeland. Stuntmannen uit de hele wereld hebben aan de film meegewerkt. Voor de SFX vloog een team uit Engeland over. De VFX is verzorgd door Grid. De muziek is gecomponeerd door Trevor Morris (The Borgias, The Tudors), en het geluidsontwerp door Sonic Magic (LA). Aan de opnames werkten meer dan 5000 figuranten mee. Schilderijen uit het Rijksmuseum te Amsterdam dienden als inspiratiebron voor het design.

De première vond plaats op maandagavond 26 januari in Het Scheepvaartmuseum te Amsterdam waar op het “Open Pleyn”, in het hart van het museum, een speciale high tech bioscoop gebouwd wordt met ruim 1200 plaatsen. In Lelystad vond de lokale première plaats op 27 januari in het Agora Theater.

Met in de belangrijkste rollen Frank Lammers, Sanne Langelaar, Barry Atsma, Egbert-Jan Weeber, Derek de Lint, Hajo Bruins, Charles Dance, Rutger Hauer, Gene Bervoets, Lieke van Lexmond, Aurélie Meriel, Lukas Dijkema, Pip Pellens, Jelle de Jong, Nils Verkooijen, Jules Croiset, Jada Borsato, Tygo Gernandt, Roeland Fernhout, Victor Löw, Filip Peeters, Joost Koning, Isa Lammers, Bas van Prooijen, Axel Daeseleire en Dries Vanhegen.

Een film van Roel Reiné (regie en Director of Photography), naar een scenario van Alex van Galen en Lars Boom. Production design: Ruben Schwartz. Kostuumontwerp: Margriet Procee & Martina Fehmer. Haar & Make-up: Ingeborg van Eetvelde. Montage: Radu Ion (LA). SFX coördinator: Alex Gunn. VFX: Grid. Componist: Trevor Morris (LA). Geluidsontwerp: Sonic Magic (LA). Geluidsopname: Jan Deca. Supervising sound editor: Jonathan Wales. Producent: Klaas de Jong. Gedelegeerd producent: Bernard Tulp. Productiehuis: Farmhouse Film.