Presentatie Benelux Tour & Simac Ladies Tour 2022 – 15 maart

16 maart 2022

15 maart 2022 was het zover: de presentatie van de plannen voor de Benelux Tour 2022. De presentatie was in handen van Barry Porsius, directeur/bestuurder van CML en Wilfred Genee. De locatie van de presentatie was de filmzaal in Luchtvaartmuseum Aviodrome. Een perfecte zaal op een toplocatie!

Barry begint de presentatie met zichzelf voor te stellen. Hij vertelt dat hij hier is geboren en getogen. Dat hij een fantastische jeugd heeft gehad in een tijd waarin Lelystad als bijnaam lelijk-stad had. Dat hij steeds meer verknocht raakte aan de stad. In 2018 zag hij een vacature staan voor directeur/bestuurder van City Marketing Lelystad. Hij wist de baan te bemachtigen en na een paar maanden rapporten te hebben gelezen, besloot hij het anders aan te pakken. Hij besefte dat hij in actie moest komen, als hij iets voor zijn geliefde stad wilde betekenen. Dat hij plannen moest maken en vooral plannen moest uitvoeren.

“We moeten bewegen, ideeën ontwikkelen, we moeten doen, verbeteren, doorontwikkelen, We moeten gaan. En dan komen er allerhande ideeën langs en natuurlijk moet je een keuze maken. En toen kwam op een gegeven moment de mogelijkheid langs om de Benelux Tour naar Lelystad te halen”.

Dit is het bruggetje naar de Benelux Tour 2021. Want deze is er gekomen door actie. Door doen. Door een team van CML dat alles op alles op alles heeft gezet om het te realiseren, ondanks dat het op weerstand stuitte. Met de nodige trots laat hij dan ook het filmpje zien van deze bijzondere dag.

Na het filmpje komt hij met een kritische noot. Want hoe goed en bijzonder deze dag ook was, het kan beter. Veel beter. En dat gaat het in 2022 dan ook worden. En in 2024 ook.

“Was het goed? Ja, het was goed. Was het geweldig? Nee, dat was het niet. Omdat het de eerste keer was. En zoals we allemaal weten: de eerste uitvoering is niet de beste. Om beter te worden, moeten we doen. Leren. Ontwikkelen, Aanpassen. Verder ontwikkelen.”

Na de introductie en de terugblik, is het tijd voor de plannen voor 2022.

Het goede doel: Jeugdfonds Sport & Cultuur
De eerste stop die wordt gemaakt bij het ontvouwen van de plannen, is het goede doel dat aan de komst van de Benelux Tour is gekoppeld: Jeugdfonds Sport & Cultuur. Dat is natuurlijk met een reden. In Nederland groeien gemiddeld 2 à 3 kinderen per klas op in een gezin met geldzorgen. Zij kunnen niet op voetbal, streetdance, zwemles of wielrennen. Door het fonds aan het event te koppelen, kunnen we samen niet alleen kinderen enthousiast maken voor het wielrennen, maar krijgen wij – belangrijker nog – de kans om deze gezinnen te attenderen op de mogelijkheden die er voor hen zijn. Uiteraard proberen we ook nog geld in te zamelen voor dit fantastische doel. Speciaal voor de gelegenheid is de voorzitter van de Raad van Toezicht van het Jeugdfonds Sport & Cultuur, Tom van ’t Hek, naar Lelystad gekomen. Hij wordt door Barry en Wilfred op het podium gehaald en tijdens een kort interview steekt hij zijn enthousiasme niet onder stoelen of banken.

Het parcours
Het volgende onderdeel van de presentatie is het parcours. Ging het vorig jaar om een tijdrit, dit jaar gaat het om een ‘normale’ etappe. Het parcours, dat is ontwikkeld samen met Mischa Engel, een lokale expert, wordt getoond aan de hand van een animatie. In het filmpje is te zien dat het parcours via het Werkeiland, de Kadijk en het Nationaal Park Nieuw Land gaat, dat er hele stukken polder in de route zijn verwerkt en dat de finish bij Bataviastad is. Kortom, het parcours laat zien wat Lelystad en Flevoland bijzonder maakt.

“Tijdens het parcours tonen we prachtige pencamera- en helikoptershots van Batavia Stad, de havens, het groen, de natuur en de grootste polder ter wereld. Voor de renners is het ook een heel interessant parcours, omdat ze weinig obstakels tegenkomen en getrakteerd worden op open vlaktes, wat garant staat voor waaiers en dus spektakel.”

Dat de route langs Batavia Stad gaat, is geen toeval. Batavia Stad Fashion Outlet is een van de grote werkgevers van de stad én vanaf dag 1 de hoofdsponsor van het evenement. Aanwezig is marketingdirecteur Scott Otte. Hij komt het podium op en in een kort, maar enthousiast, interview vertelt hij over de samenwerking rondom de Benelux Tour.

Exposure
Dan snijden de heren-presentatoren een nieuw onderwerp aan: exposure. Ze vertellen dat de komende editie weer volop in de aandacht zal staan. Zo zal de vaste partner, Omroep Flevoland, er weer bij zijn. Maar er komen ook live uitzendingen op Sporza, Eurosport en NOS. In dit verband melden de heren ook dat de naam van de tour bewust is veranderd. Voorheen Binck Bank Tour is nu Benelux Tour, waarmee we aan een sterker merk kunnen bouwen, zoals de Tour de France dat is. Natuurlijk wordt er wel gesponsord, maar het evenement draagt niet meer de naam van de sponsor, waardoor de mediawaarde van de Benelux Tour alleen maar zal toenemen. Dit zijn veranderingen en verbeteringen waar onze sponsors, de stad en de provincie ook de vruchten van gaan plukken. Om dit te verduidelijken, laten Barry en Wilfred deze infographic zien.

Bij dit onderdeel komt ook de politiek aan het woord. Harold Hofstra, gedeputeerde van Provincie Flevoland en man met een groot sporthart, komt op het podium voor een interview. Tijdens dit vraaggesprek vertelt Harold waarom hij de Benelux Tour een warme hart toe draagt. In zijn ogen brengt de Benelux Tour verschillende wereld samen. Het is een perfecte manier om de jonge provincie Flevoland internationaal op de kaart te zetten en het is een perfect middel om sport bij inwoners van Flevoland onder de aandacht te brengen.

Het event is zowel voor de branding van Flevoland als voor Lelystad geweldig. De provincie wil zelfs graag met nevenactiviteiten ook andere gemeenten bij het spektakel betrekken en denkt daarbij met name aan het organiseren van sportevents voor kinderen.”

Netwerken
Na de politiek is het tijd voor de ondernemers. Barry en Wilfred benadrukken het belang van ondernemers voor de stad en vertellen dat ondernemers tijdens de Benelux Tour elkaar konden ontmoeten in de specials VIP-omgeving. Dat was een succes. Vandaar dat deze zomer de VIP-omgeving groter wordt. Sterker nog, er is toestemming van de organisatie van de Benelux Tour om onze eigen VIP-omgeving in te richten, een plek waar ondernemers uit Lelystad en Flevoland elkaar kunnen ontmoeten.

 “We gaan het VIP-dorp zo inrichten dat we het ook voor andere evenementen kunnen inzetten. Zodat het rendement dat we behalen van alle investeringen die we doen, vele malen groter wordt dan alleen maar een eenmalig evenement. En met rendement hebben we het niet per se over geld.”

Giant
Barry vertelt dat sprinter Dylan Groenewegen aan de start van de Benelux Tour 2022 zal verschijnen. En dat het mooie is dat Dylan op een fiets rijdt van een van de mooiste ondernemingen van Lelystad: Giant.

 

“Altijd als ik over de A6 aan kom rijden vanuit Amsterdam, gaat mijn hart sneller kloppen op het moment dat ik in mijn mooie Lelystad dat fantastische pand zie liggen waarin de Giant Group gevestigd is.”

 

Hij nodigt Ernst Klaarmond-Nuus, directeur van Giant Benelux, uit om naar het podium te komen. Tijdens een interview vertelt Ernst dat zij sponsor van het evenement zijn, omdat het fantastisch is dat hun thuishaven het decor is van een wielerwedstrijd waarop de beste coureurs ter wereld met elkaar de strijd aangaan. Omdat het een enorme boost geeft aan de stad en de provincie én aan hun merk en bedrijf.

One more thing
Voordat Barry het volgende onderwerp aansnijdt, laat hij een foto zien van Steve Jobs.
“In voorbereiding op deze presentatie heb ik me laten inspireren door de groten der aarde en ik kwam steeds deze gast in een zwarte coltrui tegen. Ik weet niet of u hem nog kent…?”

Hij vraagt aan de zaal of ze hem nog kennen (ja, natuurlijk) en of er nog iemand weet hoe hij zijn presentaties altijd eindigde. Terwijl hij dit vraagt, verschijnt de volgende tekst op het scherm: One more thing.

Barry wil zich niet vergelijken met Steve Jobs, maar hij heeft wel, net als Steve, nog een dingetje. En dat is de aankondiging dat er naast de Benelux Tour nóg een wielerwedstrijd wordt verreden in die periode: de Simac Ladies Tour.

 “Afgelopen periode zijn we bezig geweest de Simac Ladies Tour naar Lelystad te halen. En dat is gelukt, met hulp van de partners van de Benelux Tour. Een fantastische prestatie van iedereen die zich hiermee heeft bemoeid. En als echte pioniers kunnen wij zeggen dat wij de eerste stad in Nederland zijn die zowel de heren- als de dames-world tour ontvangen!”

Onder applaus van de zaal komt Thijs Rondhuis, directeur van de Simac Ladies Tour, het podium op voor een interview, waarin hij onder andere uit de doeken doet dat hij trots is dat deze twee internationale wedstrijden aan elkaar worden gekoppeld, dat hij onder de indruk is van de ‘can-do-mentaliteit’ van Lelystad en dat de top van het internationale vrouwenwielrennen vanuit de Tour de France naar de Simac Ladies Tour komt. Na het interview krijgen de bezoekers een filmpje over deze tour te zien.

En dan heeft Barry nog een verrassing.

“Nu hoor ik u denken, is dit het? Is dit het plan van CML voor de Benelux Tour en Simac Ladies Tour 2022? Het antwoord hierop is ‘nee’. Ik ga iets doen wat Steve Jobs nog niet eerder deed. We hebben nog iets, there is one… more… thing…”

Avondprogramma
Barry vertelt over het avondprogramma. De internationale sportwedstrijden worden feestelijk afgesloten. Hiervoor blijven alle faciliteiten die tijdens de Tours zijn gebruikt, staan. Het wordt een feest voor alle inwoners van Lelystad en omgeving. Iedereen is welkom om naar optredens van Nederlandse topartiesten te komen kijken en luisteren. En dat brengt hem bij de laatste gast van de middag: wethouder Jack Schoone. En net als iedereen in de zaal, is de wethouder enthousiast over alle plannen en de bijdrage die deze kunnen leveren aan Lelystad Next Level. Een plan dat ook in de afsluitende woorden van Barry wordt genoemd.

“Het plan Lelystad Next Level loopt tot 2040. Dat betekent dat we onszelf vanaf vandaag nog 18 jaar de tijd geven om gezamenlijk en met elkaar door te blijven doen, door te blijven ontwikkelen en door te blijven groeien om van Lelystad de echt meest fantastische stad van Nederland te maken en ik denk dat dat ons gaat lukken. Ik hoop dat we met de Benelux Tour, de Simac Ladies Tour, het feest en alle activiteiten die hier rondom plaatsvinden, een wezenlijke bijdrage zullen leveren aan de droom die we gedefinieerd hebben in Lelystad Next Level. Ik dank u voor uw aandacht en tot snel.”

Relevante berichten