Open Monumentendag maakt vliegende start in Lelystad

By 12 september 2014Evenement

Donderdagmiddag is in Lelystad met ronkende motoren van de overvliegende Fokker Four door minister Schultz van Haegen het startsein gegeven voor de 28e Open Monumentendag. Geheel in lijn met het thema ‘Op reis’ vond de opening plaats bij de Bataviawerf en Aviodrome in Lelystad.

‘Monumenten hebben ons veel te vertellen: ons erfgoed vertelt verhalen over onze reis door de geschiedenis. Die verhalen houden ons een spiegel voor. Daarom moeten we ons erfgoed koesteren’, aldus de minister van Infrastructuur & Milieu. ‘Maar we moeten ook blijven werken aan het erfgoed van morgen en overmorgen. Aan nieuwe iconen, die iets zeggen over vandaag en over onze ideeën over de toekomst.’

13 september

Open Monumentendag is een landelijk evenement en is gratis toegankelijk voor publiek. In Lelystad worden op zaterdag 13 september vele interessante excursies gehouden. Beleef het zeemansleven op de replica van het VOC schip Batavia, wandel of maak een ontdekkingstocht per huifkar door de Oostvaardersplassen, bezoek de expositie over Cornelis Lely op het werkeiland, bekijk de vondsten die ProRail deed tijdens de aanleg van de Hanzelijn in museum Nieuw Land, neem een kijkje in het Nationaal Depot voor Scheepsarcheologie en bewonder historische vliegtuigen in Aviodrome.

Tony Merkelbach, directeur City Marketing Lelystad: ‘Wij zijn blij dat wij minister Schultz van Haegen donderdag in onze jonge stad mochten ontvangen voor de opening van de Open Monumentendag. Het thema reizen past perfect bij Lelystad.’ De eerste bewoners gingen immers op reis naar het nieuwe land en vestigden zich aanvankelijk op het werkeiland. De enige verbinding met het vaste land was de Knardijk. Uiteindelijk kwam er een snelweg en een treinverbinding. Inmiddels is ook de Hanzelijn een feit en wordt Lelystad Airport verder ontwikkeld.

Origineel programma

Open Monumentendag wordt dit jaar voor de zesde keer in Lelystad gehouden. De organisatie is ieder jaar op zoek naar een origineel programma, aangezien de jonge stad slechts over één monument (een schip uit 1460 drie kilometer van de kust) beschikt. ‘De eerste reacties op het aanbod van dit jaar zijn weer positief’, vertelt Regien van Adrichem, namens het organiserende comité.

Kijk voor het totale programma op: http://www.openmonumentendag.nl/gemeente/lelystad/