Trouwauto president Lyndon B. Johnson te gast op 30e editie Nationale Oldtimerdag Lelystad

By 5 april 2014Evenement

Op 27 augustus 1908 wordt in het kleine plaatsje Stonewall (Gillespie County – Texas) Lyndon Baines Johnson geboren als zoon van handelsman Samuel Ealy Johnson. Stonewall, met nauwelijks 700 inwoners het middelpunt in Texas van de perzikenteelt, heeft geen eigen gemeentehuis en de trotse ouders geven de geboorte van hun zoon aan in het naburige Fredericksburg, de hoofdplaats van het gebied.

Bovenstaande foto: Voorgaande editie van de Oldtimerdag in Lelystad ( Niet de Packard 1100 703!)

Lyndon B. Johnson trouwt op 17 november 1934 met Claudia ‘Lady Bird’ Taylor. In 1937 wordt hij verkozen tot congreslid van Texas en in 1948 wordt hij benoemd tot lid van de Senaat van de Verenigde Staten van Amerika. John F. Kennedy benoemd hem in 1960 tot zijn vice-president. Als Kennedy in 1963 in Dallas wordt vermoord, vindt de beëdiging plaats van Lyndon B. Johnson tot 36e president van de Verenigde Staten. Dat blijft hij tot 1969. In zijn presidentiële periode kondigt hij wetten af die discriminatie op basis van huidskleur onwettig en strafbaar verklaren. Op 22 januari 1973 overlijdt Lyndon B. Johson aan een hartstilstand in zijn eigen huis in Stonewall.

Vader Samuel E. Johnson koopt in het vroege voorjaar van 1934 bij een Packard dealer in Austin (Texas) een Packard 1100 703 Straight Eight Sedan. Een uiterst luxueuze auto van een vooraanstaand automerk dat in 1899 – gevestigd in autostad Detroit – op de markt verschijnt. Zijn zoon Lyndon B. Johnson mag op zijn trouwdag met zijn bruid in deze auto vanaf de ouderlijke woning op weg gaan naar het gemeentehuis van Fredericksburg (West Main Street). Pa Johnson heeft daarbij gezorgd voor de inhuur van een privé chauffeur. De auto is een vierdeurs sedan met stoffen bekleding, tapijt op de vloer, een grote picknick koffer op het bagagerek, twee reservewielen, white-wall banden en uitgerust met een 5.2 lt. 8 cilinder motor met een vermogen van 120 pk.

lei_raeven_1Die bijzondere trouwauto is sinds enkele jaren in Nederlands privé bezit en is nog steeds in uitmuntende conditie. De Packard 703 neemt deel aan de Classis Era Packard Parade (1928-1936), welke deel uit maakt van het lustrumprogramma van de komende Nationale Oldtimerdag op zondag 15 juni in Lelystad.

In Fredericksburg is ieder jaar in augustus de Lyndon B. Johnson Birthday Celebration. Een zomers feest waarbij de perzikoogst centraal staan. In het gebied zijn een groot park en een golfbaan naar de oud-president en zijn charmante vrouw vernoemd.