Voormalige bioscoop stadshart nieuwe proeftuin?

By 23 april 2014Stadshart

In Lelystad zijn heel veel culturele initiatieven en activiteiten. Binnen het Stadshart is er al een langere tijd de behoefte om een plek te realiseren waar deze activiteiten plaats kunnen vinden. Met de realisering van een proeftuin in het gebouw van de voormalige bioscoop kan laagdrempelige ontmoeting en samenwerking onderling worden gestimuleerd. De bioscoop zou hiervoor ingezet kunnen worden, omdat de gemeente eigenaar is. 

De voormalige bioscoop staat al langer leeg en tot nu toe  hebben geen grote commerciële partijen zich gemeld. De gemeente is regelmatig in gesprek met eigenaren en stimuleert initiatieven om leegstand  in het stadshart aan te pakken. Het gebouw van de voormalige bioscoop is een van de grootste panden in het stadshart, waarvan de gemeente eigenaar is. Door het op korte termijn weer een functie te geven die extra aantrekkingskracht biedt voor het stadshart, wil de gemeente een positief signaal afgeven. Stichting Utopodium en stichting dansstudio WB hebben samen de handen ineen geslagen om deze functie te vervullen en te komen tot een voorlopige indeling van het pand. Samen willen ze zich ook inzetten om de ondernemers, gemeente en inwoners te betrekken bij diverse activiteiten.

Stichting Utopodium wil een programma gaan samenstellen, waarbij muziek theater en cultuur in het algemeen centraal staan. Daarvoor wordt de bovenste verdieping ingericht als een muziekpodium waar jamsessies worden gehouden.  De aanvullende activiteiten op deze verdieping vinden allemaal de oorsprong van cultuur gerelateerde projecten van muziek dans tot zang lichte art en expressie.

Naast het verzorgen van danslessen voor iedereen vanaf 3 jaar biedt de stichting dansstudio WB er ook thema avonden, kinderdisco, vrije dans avonden en middagen, trainingsweekenden en kinderfeestjes. Ook is deze locatie zeer geschikt om rolstoeldansen,rollatordansen en lessen aan mensen met andere beperkingen te gaan geven. Ook het organiseren van wedstrijden behoort tot mogelijkheden.

Met deze twee initiatiefnemers is de bioscoop nog niet gevuld. De gemeente gaat de bioscoop daarom verder promoten als proeftuin met als doel om ondernemers en kunstenaars met elkaar in contact te brengen en te verbinden. De gemeente wil daarmee voorzien in een behoefte die er ligt in Lelystad en het stadshart. Die behoefte voorziet enerzijds dat er meer levendigheid in de avonduren ontstaat, anderzijds moet het programma wat ze bieden ook iets toevoegen aan wat het stadshart nog niet heeft. De komende periode gaan de genoemde initiatiefnemers de plannen voor de bioscoop verder uitwerken,