Simac Ladies Tour

Opdracht

City Marketing Lelystad werkt al jaren met man en macht aan de promotie van onze schitterende stad en provincie. Met succes, want steeds meer mensen ontdekken wat Lelystedelingen al lang weten. Dat wonen in Lelystad wonen in een bijzondere stad is, pal aan het water en midden in de nieuwe natuur. Maar ook voor het landelijk of zelf wereldwijd op de kaart zetten van de stad, initiëren wij projecten op eigen initiatief. De Simac Ladies Tour is daar een voorbeeld van. Een koers met alleen de beste wielrensters ter wereld en met volop aandacht van de nationale en internationale media. Lelystad is die dag het middelpunt van de internationale wielerwereld.

Onze aanpak

Het idee om de Simac Ladies Tour naar Lelystad en Flevoland te halen ontstond in de periode dat City Marketing Lelystad onafhankelijk werd. De uitvoering van dit ‘grote’ idee had de nodige voeten in de aarde. Maar dankzij de pioniersgeest van mijn team bij City Marketing Lelystad, de Raad van Toezicht, wethouder van de gemeente Lelystad, gedeputeerde Hofstra en Fackeldey van de provincie Flevoland, onze partners en het enthousiasme van talloze vrijwilligers, is het gelukt. De Simac Ladies Tour is de belangrijkste UCI-etappewedstrijd voor vrouwen in Nederland. De 24ste editie van de Simac Ladies Tour werd verreden van 30 augustus t/m 3 september, waarvan dus 1 dag in Lelystad. De wedstrijd maakt onderdeel uit van de UCI World Tour, dit is een reeks van de belangrijkste wedstrijden in de wereld. De wedstrijd krijgt veel aandacht in de media.

Resultaat

We begonnen met de ploegenpresentatie in het Stadshart. Een podium op het Stadhuisplein waar alle dames zich voorstelden. Geneutraliseerd verlieten zij het Stadshart om net buiten de stad, om 12.30 uur, te starten aan de wedstrijd. Een parcours van 141,2 km in en om Lelystad met de finish in Bataviastad. Het peloton werd al snel uit elkaar gereden, doordat er veel wind stond. Uiteindelijk ontstond een kopgroep, bestaande uit zo’n twintig rensters, die met elkaar streden om de dagzege. Wielrenster Lorena Wiebes heeft de openingsrit van de SIMAC Ladies Tour op haar naam geschreven, net voor Karlijn Swinkels van Jumbo-Visma.

Voor de Flevolandse ondernemers werd een fietsclinic georganiseerd waarbij Marijn de Vries een presentatie gaf en vervolgens een gedeelte van het parcours van die dag mee fietste. Extra leuk was dat tijdens deze rit van 60 km, het peloton in een tussensprint ter hoogte van het Aviodrome voorbij kwam razen.

Ook aan de jeugd van Lelystad werd gedacht. Een echte Dikke Banden Race voor alle leerlingen van de lagere scholen, waarbij ze over hetzelfde parcours als deprefessionele wielrensters reden. Deze race werd samen met Sportbedrijf Lelystad, Sportservice Flevoland, de Lelystadse basisscholen en Jeugdfonds Sport & Cultuur georganiseerd.